Siirry suoraan sisältöön

Nisun tila

Toteutimme pitkäaikaisen haaveemme vanhasta maatilasta ja hankimme Nisun tilan. Tila on perustettu 1700 -luvulla. Jäljellä olevat rakennukset ovat peräisiin 1800 ja 1900 -luvuilta. Päärakennus on rakennettu 1910. Tosin löytämämme piirrustuksen perusteella saattaa olla, että päärakennus on valmistunut jo vuonna 1906. Päivitämme tilan Instagram tiliä säännöllisesti @nisuntila. Tuomme myös tänne kotisivuille joitakin tietoja projektistamme. Tarkoituksemme on päästä muuttamaan 08/2022.

Vanhat talot voivat viedä välillä hermot ja tarjota monenlaisia yllättäviä haasteita. Odottamattomia rahareikiä on ainakin tullut useampia! Vanhan talon kanssa pitää tyytyä myös kompromisseihin. Vatupassiin ei jokaista lautaa saa ja standardiratkaisuja ei ole tarjolla. Vanhoja taloja ei enää valmisteta ja jokainen vanha talo on uniikki. Jokainen vanha talo on aikansa helmi, kuten meidän Nisulamme. Vanhat rakennukset ovat pysyneet kunnossa taidokkaan puusepäntyön ansiosta. Me haluamme vaalia tätä perintöä ja varmistaa, että tämä yli 100 vuotta vanha talo säilyy terveenä tulevatkin sata vuotta. Vanhat talot vievät mielen menneeseen aikaan. Mekin olemme useamman kerran miettineet, mitä hirret meille kertoisivat, jos osaisivat puhua. Miten paljon ne ovatkaan kuulleet ja nähneet. Useamman sodan, riidan ja rakkauden. Talon pihapiirissä koottiin joukot 1941 sotaan. Olemme etuoikeutettuja saadessamme kunnostaa tätä 1900-luvun alun helmeä. Asumme palasessa suomalaista historiaa. Talossa, joka kertoo miten ennen on eletty, ja että ennenkin on selvitty.

Jos haluat tehdä kanssamme yhteistyötä tilan kunnostamisessa tai haluat tulla tilavierailulle, älä epäröi olla yhteydessä! Nisulassa kohtaat palan jotain uutta, jotain vanhaa.

Tilan päärakennus 10/2022. Kuva Ida Kärki.
Tilan navetta- ja tallirakennus. Tien toisella puolella näkyy paja, jossa on ollut myös tilan sauna. Kuva Ida Kärki.
Tilan upea kuivuri. Jälkeenpäin kuivuriin on lisätty oikealla oleva siilo sekä nykyaikaiset kuivurilaitteet. Katolla oleva vellikello on alkuperäinen. Kuva ida Kärki.
Arkieteisen sisäänkäynti. Kuva Ida Kärki.

Tiesitkö tämän autiotaloista?

MTK kehittää parhaillaan verkkoalustaa, joka tuo yhteen maaseudun autioiden kiinteistöjen omistajat ja niistä kiinnostuneet. Suomessa on MTK:n mukaan arviolta 100 000-200 000 asumatonta kiinteistöä, samalla kun kiinnostus maaseutuasumista kohtaan on kasvanut.

MTK:n mukaan puolet kiinteistöiden omistajista olisi valmis antamaan kiinteistönsä käyttöoikeuden ilman erillistä tai merkittävää korvausta kunnossapitoa vastaan.

Lisätietoja löydät MTK:n sivuilta.

Nisun tila ja Osmo Color yhteistyöhön

Valitsimme sisätilojen puupintojen käsittelyyn Osmo Colorin tuotteet. Tähän vaikutti se, että Osmo Colorilla tuotteet ovat ekologisia ja luonnonmukaisia.

Vanhat lankku- ja mäntylattiat lipeäkäsiteltiin ja päälle laitettiin öljyvaha. Osassa lattioita vanhaa maalia ei saatu poistettua, jolloin ne lattiat joudumme jossakin kohtaa todennäköisesti peittomaalaaman.

Katso tästä lipeäkäsittelystä.

Katso tästä öljyvahauksesta.

Sormipaanelit ja kattopaneelit käsittelimme vahalla.

Katso tästä puuvahakäsittelystä.

Instagram -tilimme kohokohdista löydät videoita lattioiden käsittelystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *