Siirry suoraan sisältöön

Datatalous

30.5.2022

Nyt on täydellinen hetki synnyttää uutta. Se vaatii yrityksiltä rohkeaa ja avointa yhteistyötä. Vauhtia uudistumiseen voi hakea dataan perustuvasta liiketoiminnasta.

Kohta meillä on maapallo digitaalisena kaksosena. Data on jo nyt uusi raaka-aineemme esimerkiksi öljyn lisäksi. Datan määrä tulee moninkertaistumaan lähivuosina, mutta tiedämmekö me, mitä sille pitäisi tehdä ja miten sen kanssa tulisi toimia? Viimeistään nyt yritysten kannattaisi ottaa dataekosysteemiajattelu osaksi liiketoimintaa. Dataekosysteemissä on kyse useista dataverkostoista koostuvasta verkostosta. Siinä toimijat tekevät yhteistyötä tavoitteenaan jakaa ja käyttää dataa verkoston sisällä sekä edistää innovointia ja uutta liiketoimintaa. Dataekosysteemin tarve syntyy ajatuksesta nähdä kokonaisuus; kokonainen ihminen, kokonainen yritys.

Miten sitten voimme laittaa datan tekemään töitä? Nimittäin laiskana makaavasta datasta ei ole meille hyötyä ja se on myös kallista. Ei siis riitä, että dataa on vaan sitä pitää pystyä myös hyödyntämään. Yksi hyvä käytännön simppeli esimerkki datan hyödyntymisestä on Helsingin kaupungilla. Helsingissä saa esiopetuspaikan tekstiviestillä ilman erillistä hakemusta. Ennakoivan esiopetuspaikkahaun ideana on, että se ei vaadi vanhemmilta yhdenkään lomakkeen täyttämistä. Data tekee työn kaikkien puolesta. Nyt tämä ennakoiva palveluntarjonta on laajennettu myös varhaiskasvatukseen.

Kestävä datatalous edellyttää meiltä yhteisiä pelisääntöjä ja ratkaisuja. Minkälainen on kestävä ja eettisesti hyväksyttävä tapa hyödyntää ja käyttää dataa? Siitä meillä ei ole vielä olemassa selkeitä pelisääntöjä ja käytänteitä. Selvää kuitenkin on, että datan määrä maailmassa lisääntyy expontentiaalisesti. Sen avulla pystymme tuottamaan yhä parempia ja hyvinvointiamme lisääviä palveluita. Datan ja digitaalisen hyödyntäminen vaatii kuitenkin meiltä osaamista ja resursseja. Osaamisen lisäämistä tarvitaan kaikilla eri sektoreilla; julkisilla aloilla, yrityselämässä, kolmannessa sektorissa jne.

Miten sinä pidät itsesi ajantasalla datan mahdollisuuksissa ja onko se sinulle merkityksellistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *