Siirry suoraan sisältöön

Digitalisaatio on vastaus kuntien haasteisiin

4.6.2021

Jatkuvat veronkorotukset ja säästötoimenpiteet estävät kuntien kehittymisen. 72 % kaikista Suomen kunnista tekee tappiota ja kuntien talousnäkymien ei odoteta paranevan. Ainoa kestävä ratkaisutapa on tehdä asioita eri tavalla kuin ennen ja digitalisaation täysimääräinen hyödyntäminen. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että jokaisen kunnan johtoryhmässä isoimman tuolin tulisi olla digitalisaation asiantuntijalla. Palvelut tulisi pystyä tarjoamaan jo nyt sähköisesti. Näin syntyvää dataa kunnat pystyisivät hyödyntämään toimintojen tehostamisessa. Reaaliaikaisen tiedon saaminen ja siihen reagoiminen ei tapahdu neljän vuoden välein toteutettavalla asiakaskyselyllä, joka toimitaan koteihin kunnan asukaslehden välissä. Yritykset hyödyntävät dataa merkittävässä määrin omissa toiminnoissaan, eikä siitä maailmasta ulkona ole myöskään kunnat.

Kuntalousguru Eero Laesterä on todennut digitalisaatiolla saavutettavan kunnille vähintään samanlaiset taloudelliset hyödyt kuin sopeutustoimilla tähän asti. Kuntastrategia pitää Laesterän mielestä laajentaa digistrategiaksi ohjaamaan koko palveluiden tuotantoa ja palvelujen järjestämistä. Näin varmistetaan, että hankkeet myös toteutuvat. Johtuuko kuntien hidas digitalisoituminen kohtuullisen iäkkäästä päättäjärakenteesta vai puuttuuko kunnista kokonaan osaaminen? Vastaus lienee sekä että. Jälkimmäisen osalta ratkaisu on olemassa; osaamista on ostettavissa monilta kaupallisilta toimijoilta. Digitalisaation tulisi olla kaikissa päätöksissä keskiössä. Se vaatii myös täysin uudenlaista johtamista. Ei ole järkevää rakentaa digitalisaatiota ikään kuin toiseksi maailmaksi nykyisen palvelurakenteen viereen. Kannattaa pitää mielessä myös se, että seuraavien kahdeksan vuoden aikana kunnista eläköityy 180 000 työntekijää. Kuntia vaivaa jos nyt valtava osaajapula, varsinkin sote-puolella. Ilman uusia toimintamalleja ja digitalisaatiota tätä ongelmaa ei tulla ratkaisemaan.

Digitaliosaatio auttaa meitä myös pääsemään kohti ilmastotavoitteita. Kestävä kehitys ja digitalisaatio kulkevat käsi kädessä. Digitalisaation ja datan avulla pystymme toimimaan resurssiviisaasti. Ratkaisu kuntien kestävään talouteen, ilmastoviisauteen, elinvoimaa sekä viihtyisyyteen löytyy digitalisaatiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *