Siirry suoraan sisältöön

Kasvu ekosysteemeissä

10.1.2022

McKinseyn tutkimuksen mukaan jopa 30 % kaikesta liikevaihdosta tulee tapahtumaan jo vuonna 2025 erilaisissa ekosysteemeissä. Minkälaisissa ekosysteemeissä sinä olet mukana?

Kasvuyritysien skaala on hyvin suuri. Myös kasvuyrityksien syntyprosessit ovat erilaisia. Osassa yrityksistä kasvu on markkinointiperusteista. Näissä yrityksissä tekninen toteutus ja prosessit ovat vielä kehityksessä, mutta markkinoinnissa on otettu etukenoa. Toisissa yrityksissä sen sijaan teknisen toteutuksen osalta ollaan jo pitkällä, jopa edelläkävijöitä, mutta markkinointi ei näyttele vielä minkäänlaista roolia. Muun muassa näistä asioista johtuen yrityksien kasvuhaasteet ovat erilaisia. Muutosajurina kohti ekosysteemistä toimintatapaa toimii mm. yrityksien erilaiset haasteet sekä entistä pirstaloituneempi osaaminen ja toisaalta moninaiset ja monipuolisen osaamisen tarpeet. Ekosysteemien avulla pystytään linkittämään nämä erilaiset tarpeet yhteen.

McKinseyn mukaan noin kolmannes maailman kaikesta liikevaihdosta tulee muutaman vuoden kuluttua ekosysteemeistä. Tätä dynamiikkaa tukee mm. teknologiajättien rakentamat alustat, joilla kokonaiset ekosysteemit jo nyt toimivat. Monille yrityksille liittyminen ekosysteemiin tuo tehokkuutta. Kaikkea osaamista ei tarvitse, eikä pysty tuottamaan itse. Suomessa kärsimme jo nyt työvoimapulasta. Rerussien niukkuudestakin johtuen yrityksissä ei voi tulevaisuudessa olla kaikkea tarvittavaa osaamista. Tämäkin tukee ekosysteemien ja niiden sisällä olevien arvoketjujen rakentumista. Ekosysteemeissä tapahtuva yhteiskehittäminen vie organisaatioita eteenpäin, edesauttaen myös kasvussa. Voittaakseen yrityksien on omaksuttava uusia tapoja toimia, johtaa ja tehdä yhteistyötä. Ekosysteeminen työskentelytapa on omaksuttavista tavoista toimia. Jos et ole ottanut sitä vielä ”työkalupakkiisi”, tee se viimeistään nyt.

McKinseyn raportti ”Winning in digital ecosystems” kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *