Siirry suoraan sisältöön

Kiertotalous – mahdollisuudesta välttämättömyydeksi

Kolumnini kiertotalouden välttämättömyydestä julkaistiin ensimmäisenä www.kierratysteollisuus.fi -sivustolla sekä heidän eri kanavissaan. Mitä ajatuksia kirjoitukseni sinussa herättää?

Teknologian kehitys on nopeampaa kuin regulaatio, ja tämä antaa mahdollisuuden olla edelläkävijä markkinoilla, joilla kiertotalous ei ole enää vaihtoehto, vaan välttämättömyys. Yritysten on tarjottava palveluita ja teknologioita, jotka houkuttelevat niin julkisia kuin yksityisiäkin toimijoita, kirjoittaa kehitysjohtaja Maria Jokinen, joka vastaa Hyötykeräys Oy:n yritysasiakkuuksista, materiaalikatselmuksista, sidosryhmistä ja rekrytoinnista.

Ernest Hemingway on aikoinaan todennut konkurssin tapahtuvan kahdella tavalla: ensin vähitellen, sitten äkkiä.

Tämä ajatus kuvaa myös kiertotalousalaa, joka aluksi etenee kuin järviveden liplatus rantahiekalla – rauhallisesti ja melkein huomaamatta. Kuitenkin, kun muutokset alkavat vauhdittua, ne voivat olla yhtä voimakkaita kuin myrskyn tuulet, ja ennen kuin huomaammekaan, koko maisema on muuttunut.

Viime vuosien aikana olemme todistaneet hitaan mutta jatkuvan siirtymisen perinteisestä talousmallista kohti kiertotaloutta. Kierrätys on noussut keskusteluun, ja yritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota kestävään tuotantoon ja kierrätettävien materiaalien käyttöön. Tämä alkuvaihe on ollut kuin lämmittely ennen suurta esitystä, kun kiertotalous saa pääroolin.

Kuitenkin, kuten Hemingway totesi, muutokset tapahtuvat usein äkillisesti. Viime aikoina olemme nähneet kiertotalousalan muuttuvan silmittömän nopeasti. Teknologian kehitys, lainsäädännön tiukentuminen ja yhteiskunnan kasvava ympäristötietoisuus ovat toimineet katalyyttinä, ja nyt yrityksillä ei ole varaa olla ottamatta kiertotaloutta vakavasti.

Tämä muutos on haaste, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuksia niille, jotka ovat valmiita omaksumaan uusia käytäntöjä. Yritysten on oltava proaktiivisia ja ennakoivia, sillä kiertotalous ei ole enää vaihtoehto, vaan välttämättömyys. Niille, jotka eivät ole valmiita sopeutumaan, voi käydä kuten niille, jotka eivät huomanneet ajan muutosta – konkurssi voi odottaa. Kiertotalous ei ole vain trendi, se on kestävän tulevaisuuden perusta. Olemme siirtyneet hitaasti, mutta seuraava vaihe tapahtuu silmittömän nopeasti. On aika ottaa askel eteenpäin ja omaksua muutos, ennen kuin se tapahtuu meille.

Kierrätysalan yritysten on oltava täysillä mukana tässä muutoksessa. Teknologian kehitys on nopeampaa kuin regulaatio, ja tämä antaa mahdollisuuden olla edelläkävijä markkinoilla. Kierrätysmateriaalien kysynnän kasvattaminen on avainasemassa, jotta kiertotalous saadaan vauhtiin. Kierrätysteollisuuden jäsenet toimivat kiertotalouden keskiössä, ja meillä on nyt näytön paikka. Meidän on pystyttävä tarjoamaan kierrätykseen palveluita ja uusia teknologioita, jotka houkuttelevat niin julkisia kuin yksityisiäkin toimijoita. Näin varmistetaan, että Suomi on mukana muutoksessa, joka kehittyy hitaasti, mutta muuttuu silmittömän nopeasti – kohti kestävää ja menestyvää tulevaisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *