18.2.2022
Suomalaisyrityksille on tarjolla monenlaisia apuvälineitä siirtymässä lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen. Tässä kerron yhdestä hyvästä esimerkistä; Sitran ja Deloitten käsikirja kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseksi.
Olen ilmeisen innossani aina kun kuulen sanat Sitra ja liiketoiminta. Sitralla on ollut tarjolla hyviä tilaisuuksia, joissa on käsitelty kiertotalouden mahdollisuuksia liiketoimintaan monestakin eri näkökulmasta. Helmikuussa 2022 Sitra lanseerasi yhessä Deloitten kanssa uuden käsikirjan suomalaisyrityksille kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen. Tilaisuudessa yrityksien esimerkkejä olivat kertomassa henkilöt Pauligilta, Valtralta ja Konecranesilta.
Vastuullisuus liiketoiminnassa on valtava megatrendi. Joskus tuntuu jopa siltä, että odotukset sen suhteen ovat täysin kohtuuttomat. Avaatpa radio, television tai lehden sivut näet ja kuulet asioista, jotka saattavat aiheuttaa jopa ahdistusta. Kiertotalous tarjoaa meille valtavia mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaamme, kasvaa ja kansainvälistyä. Mutta mitä sitten tulee omassa toiminnassa muuttaa? Minkälaisia askelia ottaa, että liiketoiminta on kannattavaa myös tulevaisuudessa? Näihin kysymyksiin vastauksia antaa kiertotalouden käsikirja yrityksille.
Suomessa materiaalien kiertotalousteen tulee kaksinkertaistua vuoteen 2035 mennessä. Kiertotalous antaa paljon mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Kiertotalouden tarjoaman lisäarvon on arvioitu olevan globaalisti jopa 3700 miljardia euroa vuonna 2030. EU:n alueella kiertotalous tulee luomaan arvion mukaan 700 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.
Yksi isoimmista kysymyksistä muutoksessa ja kiertotalouden tavoitteiden saavuttamisessa on yrityksien ja julkisten toimijoiden kyvykkyys muutoksessa. Tahtoa on, mutta osaaminen on vielä harvojen käsissä. Siksikin tarvitsemme sektorien rajat ylittäviä kumppanuuksia. Kiertotaloudessa myös osaaminen ja tieto pitää saada kiertämään. Tämä tuli esille myös Teknologiateollisuuden osaamiskartoituksessa. Tulevaisuudessa on kysyntää kiertotalouden osaajille ja esimerkkinä teollisuuden alalla on näistä jo osaajapula. Teknologiateollisuuden osaamiskartoitukseen pääset tästä.
On hyvä pohtia, mitä kiertotalousmuutos vaatii yritykseltä? Mitkä ovat keskeiset kyvykkyydet muutoksen tekemisessä? Miten näitä kyvykkyyksiä voidaan vahvistaa? Mitä osaamista on hyvä hankkia kumppanuuksien kautta?
Sitran ja Deloitteen laatima käsikirja on käytönnon opas, joka sisältää tietoa, esimerkkejä ja käytännön työkaluja, joiden avulla kiertotalousmuutos voidaan toteuttaa yrityksen arjessa.
Käsikirja on suunnattu yrityksille, jotka haluavat erottua kilpailijoistaan, vastata paremmin asiakkaiden ja muiden sidosryhmien odotuksiin sekä tuottaa enemmän lisäarvoa vähemmillä resursseilla. Käsikirjaan käsiksi pääset tästä.