16.3.2021
Askel kohti monipuolisuutta tarkoittaa monessa pk-yrityksessä ulkopuolisen hallitusjäsenen ottamista mukaan yrityksen kehittämiseen. Varsinkin monessa perheyhtiössä sitä pidetään pelottavimpana päätöksenä, mutta suurin osa pitää sitä samalla myös kannattavimpana päätöksenä. Ulkopuolisen hallitusjäsenen ottaminen mukaan yrityksen toimintaan monipuolistaa tai sen ainakin tulisi monipuolistaa strategiatyötä sekä pitkäjänteistä kehittämistä.
Suomessa noin 40 %:lla pk-yrityksistä on ulkopuolinen hallituksen jäsen. Isoimpana kynnyksenä ulkopuolisen jäsenen ottamiselle koetaan mukavuudenhalu – vanhalla samalla tavalla on helppo mennä. Viimeistään koronan tuomat pakolliset, nopeat muutokset ovat kuitenkin alleviivanneet sen, että nyt jos koskaan yrityksissä tarvitaan myös ulkopuolista näkemystä. Hyvin usein hallitusjäsenen pohdintaan liittyykin jokin muutos. Yrityksen on muutostilanteessa hyvä pohtia tarkkaan, tarvitaanko juuri sillä hetkellä konsulttia vai olisiko kuitenkin pitkäjänteisempi päätös ulkopuolisen hallitusjäsenen palkkaamisesta oikeampi ratkaisu? Varsinkin pienimmissä perheyrityksissä hallituksen kokous saattaa muistuttaa perhekokousta. Uutta toimintamallia saattaa olla hankala lähteä kehittämään sisältä, jolloin ulkopuolinen osaaja on mahdollisuus kehittää hallitustyöskentely kokonaan uudelle tasolle.
Selkeä roolitus auttaa – panosta valintaan
Ulkopuolisen hallituksen jäsenen etsintään kannattaa panostaa aikaa ja energiaa. Huolellinen valintaprosessi maksaa itsensä takaisin, kun oikea hallituksen jäsen löytyy. Hallituksen on syytä käydä jo etukäteen roolitukset hyvin tarkasti läpi, jotta myöhemmin vältytään väärinkäsityksiltä vastuista ja velvoitteista. Jotta ulkopuolisen jäsenen osaamisesta saa täyden hyödyn, pitää osata ottaa vastaan palautetta ja olla avoin uusille näkökulmille. Toisaalta ulkopuolinen jäsen kannattaa tutustuttaa yrityksen (tai perheen) arvoihin ja yrityksen historiaan sekä varmistaa avoin tiedonkulku. Ulkopuolista jäsentä ei saa jättää ulkopuoliseksi.
Jos yrittäjä osaa erottaa operatiivisen ja strategisen toiminnan, ulkopuolinen hallitus pystyy nimenomaan tuomaan mukaan lisää strategista ajattelua. Vallan menettämistä ei kannata pelätä, vaan suhtautua avoimin mielin ja luottamuksella muutokseen. Parhaassa tapauksessa ulkopuolisesta jäsenestä saa loistavan sparrausseinän ja helpotuksen yrittäjän 24/7 työpaineeseen. Kaikkea ei pidä, eikä voi kantaa yksillä harteilla, joten vastuuta kannattaa jakaa ja ottaa ulkopuolelta apua vastaan. Suomessa kiinnostus hallitustyöskentelyä kohtaan on viime vuosina kasvanut, joten hyvän hallitusjäsenen löytäminen on todennäköistä.
Apuna voi käyttää myös erilaisia verkostoja. Itse kuulun esimerkiksi Future Board ry:n jäseneksi, joka on erityisesti nuorten hallitusammattilaisten verkosto. Suomessa toimii mhyös Hallituspartnerit Helsinki (HPH) ja Board Professionals Finland (BPF), jotka kertoivat yhdistymisestään muutama viikko sitten.
Kehotan ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos haluat viedä yritykseksi seuraavalle tasolle ulkopuolisen hallitusjäsenen myötä!