Siirry suoraan sisältöön

Miksi ilmastotavoitteet ja työllistyminen asetetaan vastakkain?

17.5.2021

Näin vaalien alla olen täyttänyt useammankin vaalikoneen. Valitettavasti useassa vaalikoneen kysymyksessä on asetettu vastakkain ilmastoimet sekä työllistyminen. Väittämä siis kuuluu esimerkiksi ”Kuntani hankinnoissa tärkeämpää on huomioida ilmastoystävällisyys kuin työllistyminen” tai ympäristö- ja luontoarvoista voidaan joustaa, jos siten voidaan luoda työpaikkoja”.

Britanniassa on arvioitu, että yksistään maan energiaverkon uusiminen ilmastoneutraaliksi luo 400 000 uutta työpaikkaa. Euroopassa on 3,4 miljoonaa kiertotalouden työpaikkaa, ja luvun odotetaan kasvavan 1,2 miljoonalla vuoteen 2030 mennessä. Suomessa on arvioitu teollisuuden ja talouden muutoksen synnyttävän kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Hyvänä esimerkkinä myös ehkä maailman vihrein kaupunki, Vancouver, missä vihreän sektorin palveluksessa toimii jo yli 20 000 työntekijää. Loistava esimerkki kotimaastamme löytyy Lahdesta, joka on tämän vuoden Euroopan ilmastopääkaupunki. Siellä on luotu pohjaa sekä kansalaisten että yrityksien innovaatioille ja luodaan pohjaa kasvuhakuiselle liiketoiminnalle. Ympäristöpääkaupunkina Lahti kehittää uusia, monistettavia malleja kiertotalouden mukaisten tuotteiden valmistamiseen sekä kestävään kuluttamiseen. Heinolan BioHubissa toimii jo yli 100 bio- ja kierotalouden yritystä tarjoten työtä yli 1000 hengelle. Lue lisää seutukaupunkien ekosysteemeistä blogikirjoituksestani.

Vihreä siirtymä on väistämätön, eikä työllisyyden ja vihreän siirtymän vastakkain asettelu ole mielestäni tätä päivää. Seuraavan valtuustokauden aikana kuntien ja kaupunkien päättäjien tulee kehittää omaa ajattelutapaansa vihreän siirtymän osalta. Kuntakentän siirtyessä toimissaan yhä ilmastoystävällisimmiksi korostuu myös yhteistyön tarve tutkimuksen, tieteen, koulutuksen ja yrityksien kanssa. Toteutuessaan erilaiset innovaatioekosysteemihankkeet synnyttävät kaupunkeihin työpaikkoja ja luovat verotuloja. Samalla ne parantavat asukkaisen elämänlaatua kohti sujuvampaa arkea. Esimerkiksi sähköistyvien, digitaalisten palveluiden, viihtyisämmän ympäristön ja puhtaamman ilman muodossa.

Ei pidä myöskään unohtaa, että vastuullisuuden lisääminen kunnan hankintakriteereihin sataa yleensä paikallisten toimijoiden laariin. Kuntien tuleekin hyödyntää hankinnoissaan sekä vastuullisuutta että edistää uusien, vihreiden ratkaisujen syntymistä. Tulevaisuuden työpaikat luodaan kuntiin, jotka tekevät tulevalla valtuustokaudella merkittävää ilmastotyötä.

Parempi kysymys voisi olla; onko meillä varaa jättää ilmastotoimet tekemättä ja olla sitä kautta tukematta työllistymistä ja uusien työpaikkojen syntyä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *