Mitä jos aivot liitetään osaksi tietoverkkoa?

13.1.2022

Sitran heikot signaalit 2022 julkaisutilaisuus pidettiin 13.1.2022. Julkaisussa jossitellaan perustellusti useammalle asialla, joita olemme tottuneet pitämään muuttumattomina. Tulevaisuus on yllättävälla tavalla yllättävä.

Olemme tottuneet ennustamaan tulevaisuuttamme megatrendien avulla, mutta mitä ovat heikot signaalit? Sitran julkaisussa heikon signaalin määritelmänä käytetään futuristi Elina Hiltusen lausumaa ”heikko signaali on ensioire muutoksesta tai merkki nousevasta asiasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä” (Hiltunen 2010).

Monista elämässämme nyt tapahtuvista asioista on ollut heikkoja signaaleja havaittavissa jo vuosia sitten. Jos yksinkertaistaen haen esimerkin käytännönläheisesti esimerkiksi avioeroista. Heikkoja signaaleja on usein ollut nähtävissä jo vuosien ajan, kunnes ero lopulta tapahtuu.

Sitran julkaisussa heikkoja signaaleja pohditaan kuuden eri teeman alla; kotona, töissä, luonnossa, kaupungilla, päättämässä ja metaversumissa. Toisaalta pohditaan myös sitä, mitä tapahtuu, jos mikään ei muutu?

Itse yllätyin siitä, miten paljon maailmassa on heikkoja signaaleja, joita itse ei tule edes miettineeksi. Jossakin päin maailmaa tällä hetkellä maksetaan siitä, kun käy wc:ssä, missä jäte muutetaan lämmöksi. Jossakin kamerat seuraavat jakelukuljettajien ilmeitä ja sitä, että he hymyilevät töissä ollessaan. Uskomattominta on kuitenkin se, että aivojen ja tietokoneen välistä suoraa yhteyttä kehitellään tällä hetkellä ahkerasti ympäri maailmaa. Mitä jos tulevaisuudessa otat yhteyden aivoistasi lemmikkiisi?

Katso Sitran heikot signaalit 2022 julkaisu tästä.

Kuvalähde www.sitra.fi ”Tulevaisuuksien kokemisen eri tasot. Soveltaen Candy & Dunagan 2017.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *