28.1.2021
Futuristi Elina Hiltusen tärkeimpien megatrendien listalle mahtuu ilmastonmuutos, väestönkasvu, väestörakenteen muutos, ekokriisi, resurssien väheneminen, eriarvoisuuden kasvu ja teknologian kehitys. Kun halutaan ennakoida tulevaisuutta, emme voi olla ohittamatta maailmaa muuttavia megatrendejä. Emme voi olla ohittamatta niitä Delhissä, Helsingissä tai Ivalossa. Emme myöskään kotikaupungissani Sastamalassa.
Siksi myös tulevaisuuden työelää pitää peilata megatrendejä vasten. Iso osa nykypäivän ammateista tulee katoamaan täysin ja niitä tulevat korvaamaan uudet ammatit kuten kaupunkiviljelijä, identiteettimanageri, etäeräopas, 3D -huolto-opas ja kaupunkilennonjohtaja. Se tiedetään jo nyt, että lähitulevaisuudessa robotiikka ja tekoäly tulevat muuttamaan työelämää voimakkaasti. Konsulttiyhtiö McKinsey on arvioinut 800 miljoonan ihmisen menettävän työnsä robotiikan ja automaation vuoksi vuoteen 2030 mennessä. Siis tulevan kymmenen vuoden aikana.
Nopea työelämän muutos ajaa meidät siihen, että enää ei riitä ammattitaidon ylläpitämiseen yhden tutkinnon suorittaminen, vaan meillä tulee olla valmius jatkuvaan uuden oppimiseen ja kouluttautumiseen. Uudenlainen työelämä vaatii meiltä kykyä kriittiseen ajatteluun, teknologian monipuolista käyttämistä sekä hyviä vuorovaikutus- ja ryhmätyökykyjä. Myös yrittäjyystaitojen osaaminen tulevaisuudessa tärkeätä, sillä yhä useampi meistä tulee ainakin osan työhistoriastaan toimimaan yrittäjänä.
Työelämässä milleniaalit (karkeasti sanottuna 1980-2000 luvulla syntyneet) edustavat tällä hetkellä noin puolta työvoimasta. Me milleniaalit, joihin siis itsekin lukeudun, olemme saaneet kasvaa globalisaation sekä taloudellisen ja digitaalisen kasvun aikakaudella. Voin allekirjoittaa monta asiaa, jotka erottaa meidät edellisistä sukupolvista. Näemme työelämän olevan täynnä erilaisia mahdollisuuksia ja monelle pelkkä ajatus 40 -vuotisesta työputkesta saman yrityksen palveluksessa kuulostaa täysin utopialta. Meitä edeltävillä sukupolvilla on ollut keskimäärin 3-4 työntantajaa, milleniaaleilla niitä tulee olemaan noin 16. Olemme myös avoimia, pehmeämpiä ja arvostamme vapaa-aikaamme sekä mahdollisuuksia päästä itse vaikuttamaan työmme sisältöön.
Jos yrityksessäsi ei vielä ole mietitty, miten megatrendit tulevat vaikuttamaan tai miten milleniaaleja tulisi johtaa, pohdinnan aika olisi viimeistään nyt. Tulevaisuuden työelämässä johtajien tulee yrittää ymmärtää megatrendien lisäksi työntekijöitä ja yhdessä pohtia sitä, miten he haluavat tulla johdetuiksi sekä kohdatuiksi. Jokainen omana yksilönään. Kuten työelämässä myös johtamisessa tärkeää on jatkuva oppiminen. Kaksikymmentä vuotta sitten opitut johtamisen menetelmät eivät välttämättä toimi enää tänä päivänä. Mutta harjoittelemisen kautta ja aiempia kokemuksia peilaamalla johtamisesta saattaa tulla jotakin ainutkertaista. Sellaista, joka vie yrityksesi uusiin ulottuvuuksiin vastaanottamaan tulevaisuuden työelämää megatrendeineen.
Haluatko keskustella aiheesta lisää? Ota yhteyttä.